Bara lite föreningstjafs, eller, varför orka bry sig

Meningen var att jag skulle gå in på vad som händer när man får problem med stambokstjänster. Men jag kände att ett mellankapitel behövdes med lite FAQ och lite svar på kommentarer och reaktioner som jag sett nu och även tidigare.


Så här är några vanliga frågor och svar:

Q: Typiskt föreningsliv, folk kan aldrig hålla sams, Skit i det och gör något roligare!
A: Ja, det är lätt att tänka så. Och har man andra alternativ och kan välja en annan förening som fyller samma behov så är det enkelt. Man byter ridklubb, brukshundsklubb, eller vad det nu är man inte orkar med.Det som gör detta annorlunda är att vi svenska PRE uppfödare och ägare är TVINGADE att anlita den här föreningens tjänster för att få stambokstjänster förmedlade till Spanien. De utför inte stambokstjänsterna, de är ett mellanled. Det är även en hel del pengar inblandade och X & Y har beviljat sig själva utbetalningar från föreningen. Andra personer har sluppit betala för sina ärenden till föreningen, men föreningen har betalt för det till Spanien. Med andra ord, alla andra som behövt utnyttja den här förmedlingstjänsten, och som inte haft några andra alternativ, har ovetande fått betala för andra och till X&Y.
Och det har påtalats problem, men mynnat ut i ”skit i det, gör något roligare” och det hela har fått rulla på.

Q: Men X&Y har lagt ner massor med tid och jobb på detta, det är väl inte mer än rätt att de fått betalt?!
A: Det stämmer bra, och ingen invänder mot att de lagt ner mycket tid och arbete och det är vanligt förekommande att registratorer får lön från en förening.
Men, och det är ett jävligt STORT MEN, det får aldrig ske bakom medlemmarnas ryggar!! Årsmötet, som är det yttersta beslutande organet i en ideell förening, ska besluta om ersättningar till styrelsemedlemmarna. Utbetalningarna ska granskas av revisorerna och redovisas för årsmötet. Det ska ske öppet.
Så har INTE varit fallet här, utan dessa ersättningar har X&Y själva beslutat om, och själva betalat ut från föreningens konto till sina egna.
Sen finns det ytterligare problem här. Dessa utbetalningar har inte skötts rätt i bokföringen utan bokförts som ”övriga kostnader stambokstjänster” utan att det framgår vad det gäller. Och de har inte heller betalats ut som lön, vilket de borde ha gjort. Så skatteverket är INTE glada och vill nu ha över 200 000 SEK (!!!!!!!!) i skatt och arbetsgivaravgifter!! DET är mer än ett JÄVLIGT stort MEN…
Nyligen dömdes en kvinna som tagit pengar från klubbar hon varit kassör i. Hon trodde hon skulle investera dem så de blev fler pengar. Tycker man det som X&Y har gjort här, då bör man tycka det den kvinnan gjorde också var ok. Hade det gått bra hade ju ingen märkt något? Och hon jobbade ju hårt för föreningarna?


Q: Men det är väl bra med en svensk kontakt för stambokstjänster? Samma språk och de kan ju mycket? 
A: Det är säkert en fördel för vissa. Men de är inte ansvariga för sina råd (det kommer ni se i nästa inlägg) och de flesta klarar sig bra på engelska. ÄR det så mycket ärenden från Sverige att LG PRE inte hinner med (trots att det är de som utför alla tjänster i slutändan) kan spanska stamboken faktiskt anställa en tvåspråkig person i Spanien, det finns en hel del. Så är det för de tyska uppfödarna som får gå direkt och utan mellanhand.
Den här lösningen vi har nu försenar ärendena och sker till en högre kostnad, samt (hör och häpna!) med DUBBEL MOMS! Både spansk och svensk.. Hästuppfödning lönar sig ju inte ändå så det gör inget att få betala extra eller?
Får vi vända oss direkt till Spanien finns det ändå en marknad för att få ”konsulthjälp” med stambokstjänster om man behöver. Mot tex en avgift om det saknas ideella krafter. 

Q: Men allt bråk skadar ju rasens anseende i Sverige!
A: Ja. Och det suger VERKLIGEN att lägga ner tid och energi på detta istället för att lägga den på hästarna! Men det skadar än mer med allt som varit genom åren. Nu MÅSTE det bli slut på detta! Tyvärr är det fler länder som har liknande problem med stambokstjänster, inte bara Sverige. Så det finns ett systemfel i detta som inte bara handlar om oss här.
Pengar som försvinner, olika behandling av de som begär stambokstjänster mm skadar mer. Det går inte att hålla tyst! Då är det kejsarens nya kläder och antingen är man själv barnet som påpekar att kejsaren är naken, eller så kan man stå som ett fån vid sidan av och låtsas se det fina tyget.

Q: Byt ras, verkar vara enklare.
A: Japp! Och jag vet personer som aldrig kommer köpa PRE mer så länge det ser ut som det gör (skittrist för det är jätteduktiga människor!) och uppfödare som lägger ner sin uppfödning helt eller lägger den på is tills det finns fungerande stambokstjänster. Kan man inte se problemet i detta bör man VERKLIGEN skaffa vit käpp!!
Själv skulle jag absolut inte köpa PRE eftersom jag visste väl hur det såg ut. Men det viktiga här är att PRE är helt OTROLIGT BRA HÄSTAR!! De är värda att kämpas för.

Q: Jag föder inte upp, varför ska jag bry mig?
A: Det måste man fundera över själv. Om man inte föder upp eller ställer ut så har man ingen direkt anledning att engagera sig i detta, för man behöver överhuvudtaget inte utnyttja några stambokstjänster, men behöver inte göra ägarbyte etc. Det är valfritt. Men är man lite mer engagerad och vill att vi ska fortsätta ha flera duktiga PRE uppfödare i Sverige bör man tänka en vända till. 

Q: Vem ska jag tro på når alla säger olika och det bara är pajkastning?

A: Ta reda på källmaterial, det finns en hel del att hitta på nätet. Dels i de bägge föreningarnas grupper och SWEPRE har gamla protokoll utlagda på sin hemsida, bla det från årsmötet 2016 där ingen revision gjorts och styrelsen ger sig själva ansvarsfrihet. Det finns även material från tingsrätter att ta fram och läsa och bilda sin egen uppfattning.


Sen handlar det för min egen del i allra högsta grad om rättspatos. Det som hänt är FEL, och jag vägrar, verkligen VÄGRAR stödja dessa människor som betett sig så här och verkligen VERKLIGEN inte stoppa mer pengar i deras fickor! 


Så, nästa del av detta får bli ”när stambokstjänster går FEL” (tänk lite musik från något program om farliga djur när du läser det ;)*

Find this content useful? Share it with your friends!

Lämna ett svar