Lågvatten och haveriutredning efter riks

Riks sket sig. En trött pilot red fel väg i tekniken. Rätt onödigt kan man tycka, men ibland blir det så. En haverikommission tillsattes och har utrett vad haveriet berodde på och lagt fram en lista på åtgärder som bör vidtas för att undvika att det sker igen.

Kort sammanfattning av analys och lista är att ryttaren bör ha en människoskötare med sig. Skötarens uppgift är att se till att ryttaren är på banan vad det gäller vila och körtider samt ser till att ryttaren får i sig lämpligt foder och vatten. Att hästen får allt sånt tillgodosett har ryttaren stenkoll på, men även ryttaren behöver få sådant tillgodosett.

Valde att köra fram och tillbaka till Växjö av flera olika orsaker. Haverikommissionens rapport visar att det var ett dåligt val då ryttaren blev tröttare än hon räknat med av det och hädanefter bör stanna på plats på tvådagarstävlingar, även om ryttaren tycker att det ”bara” är ett par timmars körning. Enkel väg.

Att se till att ha med matsäck är nästa punkt som haverikommissionen la fram. I Växjö och så även på många andra tävlingsplatser finns det inte så mycket mat att välja på i serveringen. Är man som ryttaren glutenintolerant är det rätt ofta som det är direkt olämpligt att äta det som serveras. (Akut magont och behov av toalett mycket frekvent och akut är större besvär) Är ryttaren i väg över dagen går det att leva på någon nöd-risifrutti, dajm och kaffe och cola, men inte två dagar i rad. Det resulterar nämligen i härdsmälta gällande saker som att komma ihåg banor och vara skärpt och fokuserad. Föreslagen åtgärd är att se till att ha med lunch till tävlingsplatsen. Rekommenderas starkt även för endagarstävlingar då det gör mycket för ryttarens förmåga att prestera även då.

Fri tillgång på vatten är bra, men det kan även vara så att ryttaren behöver uppmanas aktivt att dricka. Ursäkter som att ”jag blir kissnödig” bör bortses ifrån och ryttaren vätskas upp ändå. Undvik koffeinhaltiga drycker strax före start bara. Vatten till hands när ryttaren kommer ut från banan är lämpligt med.

Det var väl de stora dragen i den analysen. Övriga saker som kan nämnas är det olämpliga att rida fram mycket längre än som konstaterats optimalt för ekipaget, särskilt i ett varmt och fuktigt ridhus när bägge delarna av ekipaget har jobbigt med värme. Resultaten blir bättre och risken att glömma program och banor minskar.

Så, på’t igen. Man lär sig av sina misstag har jag hört.

Tyvärr har det blivit stiltje i ridningen sista veckorna efter att jag blev påkörd bakifrån i bilen vid ett rödljus och haft ont i ryggen och nacken efter det. Men nu börjar det kännas bättre så jag hoppas komma igång och rida ordentligt igen i veckan.

Find this content useful? Share it with your friends!

Lämna ett svar