Bara föreningstjafs, eller?

Som jag skrivit om tidigare så är allt inte frid och fröjd i PRE världen när det kommer till de föreningar som finns för rasen. Det har aldrig varit frid och fröjd tyvärr.

Tjafs i ideella föreningar är ju inget ovanligt, men brukar blåsa över. Ofta handlar det om någon som känner sig förbisedd för allt arbete de lägger ner, någon med offerkofta eller vad Bettan sa om Lasse den där gången. Eller för den delen vad Bettan och Lasse gjorde den där gången efter årsmötesfesten. Hade det varit på den nivån hade tjafset och problemen inte varat i 19 år vid det här laget.

Som jag skrev i det tidigare inläggen (sök på PRE förening på bloggen) så har namnen på föreningarna varierat och det har varit mer eller mindre komplicerade upplägg. Personerna, här kallade X&Y, som förmedlat stambokstjänsterna och som legat bakom dessa föreningar har dock varit desamma. Andra föreningar med andra personer har funnits tidigare med, precis som det gör nu. Skillnaden nu är att väldigt många har fått definitivt NOG och inte ”gillar läget och rättar in sig i ledet” som någon medlem i ASCPRE (i tidigare inlägg kallad den nya föreningen) så diplomatiskt uttryckte sig.

Så, varför detta? Varför gillar vi inte bara läget? Varför skickar vi namninsamling till Spanien och LG ANCCE PRE om att vi ska få vända oss direkt till dem och få stambokstjänster utförda, istället för att bekvämt gå via en svensk mellanhand? Varför har vi fått NOG? Jag ska dra lite historia och dra några exempel från nutid.

För 19 år sedan var det bra med en svensk kontakt. Internettjänster och betalningar fanns inte som det gör nu och det var svårare att kommunicera på engelska. Det fanns inte heller det regelverk inom EU gällande hästpass som finns idag. Då fanns det också två PRE föreningar som ville sköta detta och det krävde på den tiden jordbruksverkets godkännande. Det godkännandet fick den ena föreningen, men den andra, med X&Y i styrelsen, fick avtalet med LG PRE i Spanien.. Så där började allt detta. Den förening som inte fick avtalet valde till slut att lägga ner och ge de andra arbetsro för att inte förstöra för PRE Sverige som var rätt nytt på den tiden.

X&Y körde sitt race ihop med sina kompisar i styrelsen olika varianter, det har i ANCCE SUECIA enbart suttit 3 personer i AS styrelse, X&Y samt en ordförande som från 2013 visade sig vara folkbokförd på Malaga och som inte verkar ha haft mycket inflytande.  Ett år var det en jobbig revisor (numer kassör i SWEPRE) som yrkade på att årsmötet INTE skulle ge styrelsen med X&Y ansvarsfrihet. Men då det inte var många där utöver de som var inblandade så gick man inte på den rekommendationen utan gav alla ansvarsfrihet. Den jobbiga revisorn gav upphov till en stadgeändring däremot, nämligen att styrelsen utsåg revisor, inte årsmötet. En stadgeskrivning som idag återfinns i ASCPRE.. För den som inte är hemma i föreningssvängen kan jag förtydliga att det är normalt alltid årsmötet, dvs MEDLEMMARNA som utser revisor normalt, eftersom revisorns jobb är att granska styrelsen arbete för medlemmarnas räkning och är väldigt viktigt i en demokratisk förening.
Frid, fröjd och glass och ballonger!!

Som en normalbegåvad läsare snabbt inser så blir det nog inte så många engagerade i en sån här förening. Eller föreningar, för det var rätt snåriga upplägg med många föreningar en period. Det står om det i detta inlägg från 2017, för den som vill kolla. Mycket gnäll och tandagnisslan gick att läsa på sociala medier, bla om otacksamma PRE ägare som inte anmälde till utställningar och att ingen engagerade sig. Jag erbjöd i den vevan mig att vara med och jobba i någon förening (jag visste inte riktigt vilken dock) men jag fick inte ens svar. Jag vet andra som gjorde samma sak, som inte heller fick svar. Jag fick även höra från en i ”innegänget” att jag inte var en riktig PRE ägare, bla eftersom jag aldrig ställt ut någon häst eller ens var intresserad av utställningar. Jag tar upp det för att visa ungefär på nivån.

2016 gav sig tex styrelsen (då enbart bestående av X&Y eftersom ordförandens mandatperiod löpte ut 2015 ) själva ansvarsfrihet på årsmötet (blir så när man bara själva där) efter att ha *TADAAAAA* även gjort revision på sig själva. Hepp så smidigt!! Det var nog ingen ingående diskussion om ansvarsfrihet eller inte.

Givetvis gick inte heller föreningarna bra ekonomiskt, så något behövde göras. Att ekonomin var dålig var inte allmänt känt då, men kom i öppen dager efter den stora KUPPEN på årsmötet för dåvarande ANCCE SUECIA (nuvarande SWEPRE). Denna fräcka KUPP bestod i att folk helt fräckt var medlemmar i föreningen och inte röstade på den proposition som X&Y la fram utan röstade på en egen motion. Nästan som en typ militärdiktatur! Eller om det kanske är så en förening ska fungera? Egentligen? Nåväl.

I och med detta träffade skiten fläkten sas och det stora tumultet började. X&Y tackade efter förfrågan nej till att ingå i nya styrelsen, det kom in andra styrelseledamöter och därmed kassör utifrån motionen, men X&Y lovade att vara kvar under en period för att förmedla stambokstjänster. Kort därefter lämnade X&Y föreningen eftersom de inte fick fortsatt tillgång till föreningens konto . De vägrade också att lämna ifrån sig föreningens dokument och bokföring. När nya styrelsen tillslut fick ta hjälp av Kronofogden för särskild handräckning TRE gånger för att få ut en del material och en del kopior på bokföringen blev det milt sagt ett jävla liv bland PRE folk. Läs mer i tidigare inlägg. Föreningens ekonomi var i spillror. Vissa personer hade inte heller behövt betala för sina stambokstjänster, utan alla andra hade fått göra det. Att den nya styrelsen stod ut är ett under, särskilt med den massiva smutskastningskampanj som pågick mot dem av X&Ys kompisar. I denna veva avslutade LG ANCCE PRE avtalet om att förmedla stambokstjänster och vi fick hjälp direkt av Spanien.

Under tiden detta pågick bildade några personer tillsammans med X&Y i största hemlighet en ny förening, ASCPRE, för att få saker och ting tillbaka som de ville ha det (dvs som tidigare). Precis så där demokratiskt och mysigt som det ska vara med en liten klick människor som dikterar villkoren för alla. Eller hur det nu var..
Eftersom LG PRE envisas med att de ska jobba med X&Y som mellanhand så var det ingen fråga OM de skulle få det avtalet, utan när. Allt var hemligt till LG PRE glatt annonserade att de hade en NY fin samarbetsorganisation i Sverige, till alla andras förvåning och mångas bestörtning. Under den här perioden hade vi skött våra stambokstjänster direkt med Spanien, någon som var otroligt smidigt, enkelt, snabbt och billigare. Vi var många som var väldigt glada över denna positiva utveckling med direktkontakt, det var både snabbare, billigare och enklare.

Vi kunde ju snabbt konstatera att styrelsen i denna ”nya” förening inte var så intresserade av att få tidigare problem lösta (de hade ju själva drivit på smutskastningsdrevet mot SWEPRE styrelsen) utan det skulle tystas ner och allt vara frid och fröjd i den bästa av världar framöver.

Fast nu fungerar det ju inte så i verkligheten. Vi var många väldigt arga och väldigt upprörda PRE människor i Sverige vid det här laget. Hot om anmälan för förtal blev en vanligt svar på tal från personer i den nya föreningen mot de jobbigaste opponenterna.

Och där är vi kvar, ett år senare. Jag skrev ihop ett öppet brev till Spanien om att vi vill få vända oss direkt till dem igen för stambokstjänster, som jag fått in över 80 underskrifter på. En del av dessa är anonyma eftersom många är rädda för repressalier från nya föreningen om de öppet opponerar sig, eller att de inte ska få hjälp om vi fortsatt tvingas gå via dem. DEt säger lite om läget.

Jag kommer fortsätta i nästa inlägg med när stambokstjänster går fel. Jag har fått tillsänt mig ett antal historier på PRE uppfödare och ägare som har stora problem med att registrera sina hästar. Inklusive undertecknad.

Find this content useful? Share it with your friends!

4 reaktioner på ”Bara föreningstjafs, eller?”

  1. Åsa, du är ju helt fantastisk!
    Förstår inte att du orkar men samtidigt förstår jag att du inte ger upp, att du fortsätter banka huvudet mot väggen.
    För detta är jag tacksam, otroligt tacksam.
    Du sitter med hela historien men jag som kom in i svängen för 3 år sedan vet ju bara vad jag läst mig till.
    Hur en förening ska skötas rent regelmässigt vet jag och hur det här har skötts är under all kritik.
    Så stå på dig! Jag backar upp dig, står på första linjen i slagfältet.
    Min häst är i stället registrerad som oäkting då jag inte vill sponsra de som nu står för registreringen mot Spanien, eller deras kompisar. Hade i alla fall ingen tanke på att ställa ut och OM jag nu någon gång i framtiden får för mig att ta föl på henne ja, då får väl det bli en oäkting det också, så länge jag inte kan göra detta direkt med den spanska organisationen.
    Att ni uppfödare som är på ”fel sida av staketet” inte får någon hjälp förvånar mig inte det minsta.
    FFIB = Föreningen För Inbördes Beundran, håller hårt om sig själva och tror sig göra bra för rasen men det är precis tvärt om. De har lyckats med konststycket att skrämma bort eventuella medlemmar (sponsorer) genom att bete sig som de gjort, oavsett vad de säger. Det är ju bara att titta på medlemsantalet som är skrämmande lågt.

    Så stå på dig! Jag tror att det blir bättre i framtiden!

    Styrkekramar till dig!
    Hälsningar
    Annelie

    1. Hej! Har precis köpt ett PRE sto här i Sverige, som är importerad. Har fått ett ägarkort som säljaren säger att jag ska skicka in till föreningen, efter att jag har fyllt i ett formulär på deras hemsida. Undrar bara om man är tvungen att göra detta. Jag tänker inte ställa ut henne, inte heller avla på henne. Mvh Liselott

Lämna ett svar