PRE föreningarna – eländet fortsätter

För ett år sedan skrev jag om den dåvarande situationen med PRE föreningarna i Sverige. Inlägget kan du läsa här. Efter det hände rätt lovande saker, det kom en motion för nya stadgar som röstades igenom på årsmötet och det blev en ny styrelse. Allt gott? Givetvis INTE..

Jag var inte engagerad i detta, jag hade nog på egen hand med hästar, kvarkan och efterföljande problem, men det kändes som att det var på G efter åratal av trassel.

Ha.Ha.HA.

Det var väl lite väl förhoppningsfullt, eller hur? Speciellt med tanke på allt som varit under alla år sedan det började med PRE föreningar i Sverige. Här redogör jag för min åsikt och varför jag anser som jag gör i frågan. Alla turer är inte med, då skulle jag nog kunna göra detta till en roman, men jag försöker få med lite viktiga stolpar.

I juli kom meddelande att LG PRE i Spanien avslutade kontraktet om att förmedla stambokstjänster via ANCC Suecia (AS). Man fick ta det direkt med spanjorerna. Jag som äntligen började få huvudet över vattenytan igen kollade upp detta eftersom jag skulle göra ägarbyte på Danesa och regga uppfödarkod, samt äntligen få tummen ur och registrera in Endeño som äkta PRE. Det var skitsmidigt! Kontaktade LG PRE på mail, fick kod, loggade in på hemsidan och betalade. Easy peasy! Precis som det ska vara! Ägarkortet skickades ner med rek och mitt nya kom tillbaka mindre än 2 veckor senare. Inte de där 8 MÅNADERNA jag hör andra vara med om när det gått via mellanhand i Sverige. I september kontaktade jag dem igen om att skriva in Denjo, Jag behövde veta vilka veterinärer de godkände för idkontrollen. Och där borde jag väl ha börjat ana oråd, när de svarade att de inte visste (!!!!) utan skulle kontakta den svenska föreningen. AS, som då var den enda svenska föreningen någon (utom närmast inblandade) kände till fick aldrig någon fråga. Jag påminde LG PRE som drog ut på det hela i oändlighet med lama ursäkter. Jag fick annat att bekymra mig över så jag tänkte det fick vänta till våren.

Under tiden följde jag all dramatik i AS med ett halvt öga och visste inte alls vad jag skulle tro.  Nya styrelsen fick inte ut bokföring, styrelseprotokoll och andra handlingar för föreningen från den gamla styrelsen. En massiv skitkastarkampanj gick igång på social medier från gruppen runt den gamla styrelsen mot den nya styrelsen. Det var väl inte förvånande iofs. Mer förvånande var att nya styrelsen fick ta hjälp av Kronofogden för att få ut handlingarna. Och det blev inte bara en gång, eftersom de inte fick alla handlingar, utan TRE gånger! Och i takt med att de fick kontroll över ekonomin och bokföringen kom det fram att det stod inte alls bra till i föreningen. Underskott sedan en tidigare utställning, en stor skuld för moms och skatt och att föreningen betalat tusentals kronor till skatteverket i förseningsavgifter!

En planerad utställning fick ställas in under sommaren eftersom nya styrelsen inte hade tillgång till anmälningar och inte under några omständigheter kunde dra på sig nya utgifter. Snarare var det fråga om  klubben skulle gå i konkurs eller klara sig… Jag såg en del av de vidriga inlägg delar av den gamla styrelsen och CO skrev i samband med att utställningen ställdes in.

När kronofogden kom in i bilden och AS blev av med förmedlingen av stambokstjänster hoppade delar av den nya styrelsen av med buller och bång. Hårda ord och anklagelser från delarna som hoppade av om personliga vendettor och annat. Jag visste inte vad jag skulle tro. Den mest högljudda av de som hoppade av var den person som i flera år aktivt jobbat för nya stadgar och ny styrelse. Som förklarade att hon ALDRIG skulle sitta i en styrelse med de gamla styrelsemedlemmarna, som berättade allt annat än smickrande saker om dessa och hur de handhade föreningen. Som verkligen inte ville ha någonting med dem att göra någonsin. Kom ihåg detta till lite längre ner i texten.

Jag hade denna person på FB då, eftersom jag hade varit aktiv i den grupp hon skapat för att ta fram nya stadgar. När hon klev av visste jag inte alls vad jag skulle tro. Jag valde att inte engagera mig utan avvakta lite och se vad som skulle komma fram i och med kronofogden och annat. Själv var jag ju, som jag skrev ovan, otroligt nöjd med att kunna vända mig direkt till Spanien och få hjälp. Varför krångla till allt med mellanhänder i Sverige? En förening finns det behov av ändå, men de behöver inte agera mellanhand för stambokstjänsterna.

När skitkastningen började gå varm igen mot nya styrelsen så begärde en god vän till mig ut handlingarna från Kronofogden gällande AS ärenden, för att bilda sig en egen uppfattning. Jag fick också dem skickade till mig eftersom jag nu började undra rätt ordentligt vad det var frågan om. I de handlingarna finns yttranden från bägge sidor så att jag lättare kunde bilda mig en uppfattning om vem som hade rätten på sin sida i det här fallet.  Både min vän och jag ställde oss bakom den nya styrelsen efter att ha läst handlingarna. Vi har även begärt ut andra handlingar i ärenden som följt på detta för att få del av bägge sidor av saken.

Efter TRE särskilda handräckningar från Kronofogden hade nya styrelsen i november (tror jag det var) det mesta materialet från gamla styrelsen. Mycket var svartmarkerat på de kopior som överlämnades på bokföring men nya styrelsen kunde i alla fall göra sitt uppdrag för föreningen mot skattemyndigheten bla.

I takt med att de fick bokföringen konstaterades att flera uppfödare var skyldiga föreningen pengar för utförda stambokstjänster. Tjänster som AS redan hade betalat till Spanien och föreningen alltså låg ute med pengar för. Vissa uppfödare hade även fått sådana skulder avskrivna av den gamla styrelsen. Och vad betyder det i verkligheten?? Jo, inget annat än att ALLA ANDRA SVENSKA PRE UPPFÖDARE FÅTT BETALA FÖR DESSA ”UTVALDAS” TJÄNSTER!!! Och där gick en säkring på mig. VAD I HELVETE!!!

Att den gamla styrelsen dessutom ska ha beviljat sig själva arvoden som inte var tydligt i bokföringen och som inte framgått i års och verksamhetsberättelser gör inte det hela roligare.  Ingen missunnar personer som jobbar mycket för en förening att kunna få ersättning för allt det arbetet, men de kan inte själva bestämma att de ska få det och betala ut till sig själva. Det är inte så det ska gå till i en ideell förening. Saken ska tas upp på årsmötet och ÅRSMÖTET, dvs medlemmarna, ska godkänna detta. Något sådant har aldrig hänt vad jag kan hitta. Har någon ett årsmötesprotokoll som visar något annat får de GÄRNA skicka det till mig och nya styrelsen i AS.

Så, bilden som framträder är inte särskilt rolig. Eller förtroendeingivande på en enda jävla fläck. Jag kände mig JÄVLIGT glad att aldrig ha betalat för några tjänster via den svenska föreningen! Och gladde mig åt att slippa göra det framöver. HA.Ha…..

Så i januari dök den NYA föreningen upp som gubben i lådan. Den hade varit en hemlighet sedan den bildades i samma veva som AS förlorade stambokstjänsterna. Styrelsen består i stora delar av AS gamla styrelse och kretsen kring dessa. Same old, same old med andra ord. Plus de som hoppat av AS nya styrelse som jag skrev om ovan och sa att ni skulle komma ihåg. Nu gick det visst bra att sitta i samma styrelse och gemensamt kasta skit på nya styrelsen på sociala medier medan de i hemlighet hade startat en förening och tecknade avtal med LG PRE. Snyggt va? Jag blev otroligt imponerad och FYLLD av förtroende för dessa människor… *SARKASM*
Personen jag hade på FB hade visst tagit bort mig där. Jag vore intresserad av att höra hennes version av det hela och varför hon gjorde den helomvändningen, men jag tvivlar på att jag får svar nu. Om du läser detta får du gärna höra av dig och berätta varför, vi jobbade ju rätt mycket i samma grupp för att ta fram de nya stadgarna!

Vi fick reda på dess existens när LG PRE gick ut med ett meddelande om att de hade tecknat avtal för förmedling av stambokstjänster med den här föreningen så svenska uppfödare skulle gå via dem. En titt på deras stadgar visade att de försökt göra mycket för att hindra någon annan att komma in i föreningen. TEx kommer de ha en interrimsstyrelse i TRE ÅR, för man måste vait fullvärdig medlem (ägt PRE och varit medlem) i tre år för att få sitta på en styrelsepost. Det finns så mycket konstigheter i dessa stadgar (som inte är antagna vid ett årsmöte……) att det tog en föreningskunnig vän över en timma att gå igenom och förklara allt som är galet där.
En av de värre sakerna är att stambokstjänsterna ska redovisas separat, så ingen kommer ha insyn där. Dessutom blev det ännu dyrare..

Där gick inte bara en säkring, hela proppskåpet rök, ihop med samtliga huvudsäkringar. DÄR valde jag att engagera mig, för det är inget annat än REN JÄVLA SKANDAL att det kan få gå till så här!
Den gamla styrelsen har lämnat över en konkursmässig förening med underskott och skatteskulder till nya styrelsen, lämnat det sjunkande skeppet och sen i hemlighet startat en ny förening och eftersom de är vänner med LG PRE tagit med sig kontraktet för stambokstjänsterna till den nya föreningen. Den utan underskott och skulder! LG PRE har i sin tur ljugit för alla som engagerat sig för att förnya AS genom att först säga att de litar på och följer den demokratiska processen i svenska föreningen, för att sedan göra precis tvärt om när det blev nya personer i styrelsen. Om detta finns det så mycket mer att säga, men det får bli en annan historia.

Så resultatet nu är svenska PRE uppfödare och ägare har fått dyrare stambokstjänster som tar längre tid. Och inte kan få någon som helst insyn i föreningen och kan fetglömma att påverka något. Eftersom det är samma personer som i alla år tidigare kan vi inte förvänta oss något annat än vad vi fått tidigare.

Jag har fortfarande inte skrivit in Endeño och har tjafsat med LG PRE om veterinärer. Men jag vete fan hur jag kommer att göra med detta nu. Jag hade tänkt skriva in och avelsvärdera honom i år, men jag VÄGRAR stoppa pengar i fickorna på svenska föreningen som väl varje normalbegåvad läsare förstår efter det här inlägget.

Jag har tagit upp en bråkdel av allt som hänt och det lär följa mer i ämnet framöver, i takt med att jag har tid och orka att blogga.

 

Find this content useful? Share it with your friends!

Lämna ett svar