Är skydd skadliga?

I veckan kom Hippson med en artikel om att skydd kan ge en skadlig värmeökning i hästens senor under arbete. Jag har sett en hel del kommentarer och diskussioner kring det på nätet i veckan, trots att det egentligen inte är något nytt under solen. Men som med allt så tål det att upprepas!

Som alltid kommer de svartvita åsikterna fram, det är antingen eller. Att fundera över om man behöver och varför är lite mer sällsynt. ”Förr behövde hästar minsann inte” vs. ”utvecklingen går framåt och min häst har aldrig fått skador av” känns som någon standard argumentation oavsett ämne.
Men läser man vad som står så handlar det inte om att skydd är något man ska slänga i soptunnan, däremot belyser dessa undersökningar vad som kan bli problem med skydd. Det finns fler negativa saker med skydd också, utöver ökad värme i senorna så kan de minska eller ändra hästens rörelser och pga det ge problem på andra ställen, de kan försämra blodcirkulationen (allrahelst om de dras åt för hårt!), de kan bli för tunga särskilt om de blir blöta av svett eller vatten, de kan ge skav osv osv. Det finns massor med argument mot skydd som ni ser. Och alla de nackdelarna bör man bli medveten om som ryttare/hästägare.

Men det finns givetvis bra saker med skydd också. Att skydda mot slag och hästar som stryker sig är viktigt, för de upprepade slagen ger också skador och problem, de kan skydda mot stick/skärsår mm. Som med allt måste man titta på den aktuella hästen  och situationen. Är den balanserad eller obalanserad, stryker den sig, vad ska man göra det aktuella ridpasset? Man får också anpassa skydden efter vad hästen behöver skyddas från. Man kan också tänka efter lite när man ska köpa skydd, se till att de är lätta, att de är ventilerade och inte drar åt sig vatten och svett. Passformen är viktig också, så att de sitter som de ska och man inte behöver dra åt dem hårt. Strunta i reklamen och vilken känd ryttare som använder just de dyra skydden, titta på skydden och tänk efter själv. Hur kan de passa min häst och det jag gör?

Det går mode i allt. Enorma lindor har varit poppis hos dressyrryttare rätt länge, numera ska de se ut som man glömt stallbandagen på när man rider. Det är väl det mode jag ställer mig rätt frågande till. Lindorna värmer upp benen väldigt effektivt och det vill man inte när hästen tränar pga den ökade risken för senskador. Det finns effektivare skydd mot stötar och slag än lindor och när de lindas upp över knän och ner runt kotleder påverkar man rörelserna med. Det finns skydd med samma problem, som är täta, tjocka och som sitter högt upp och ner under kotorna. Jag har själv använt såna i tron att det var bra, men de är pensionerade numera. Man lever och lär.

Jag använder inte skydd när jag rider ut i skogen eller rider dressyr. Mina hästar är balanserade, de stryker eller slår sig inte normalt så jag ser ingen anledning att sätta på skydd då. Ska jag däremot hoppa, träna teknik eller göra något där det är större risk för uppspelta/upphetsade hästar sätter jag på skydd, eftersom risken att de ska slå sig är större.
Skydden ska alltid tas av så fort som möjligt efter ridpasset, för att benen ska kunna kyla ner så snabbt som möjligt. Inte heller det är något nytt under solen, men det är lätt att glömma bort.

Kort sagt, tänk efter VARFÖR, så kommer man långt. Oavsett omd et gäller skydd, täcken, klippning eller vad det nu kan vara. Är svaret för att *känd ryttare gör så* eller *alla gör så* så börja leta fakta.

Lite länkar om man vill läsa mer utöver Hippsons artikel:

http://davidmarlin.co.uk/portfolio/protective-boots-for-horses-the-pros-and-cons/

Klicka för att komma åt 53cf874a0cf25dc05cfafe8b.pdf

http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.823.7268&rep=rep1&type=pdf

Klicka för att komma åt The-Effect-of-Equine-Exercise-Bandages-on-Distal-Limb-Temperatures-During-Exercise.pdf

Find this content useful? Share it with your friends!

Lämna ett svar