Att lyckas hitta en lämplig PRE avelshingst

Jag har tidigare i år och även nu suttit och tittat på svenska PRE avelshingstar för att se utbudet och för att hitta en lämplig kandidat till ett specifikt sto. Varför jag är inblandad får jag kanske återkomma till 😉

Men jag sliter ärligt talat mitt hår en hel del. Visst finns det fina hingstar, men så många av dem lämnar mig med fler frågetecken än svar när jag tittat på den information som finns om dem.

Jag tycker inte jag har omöjliga krav, men jag vill ha en sund hingst så klart med bra exteriör och som visat vad det går för ridmässigt med användbarhet och ridbarhet. Utställningsresultat är väl lite trevligt, men inget jag sätter någon jättevikt vid, eftersom det viktigaste för mig är hög ridbarhet. Jag ska ha en ridhäst, en häst att tävla dressyr och working equitation på och där har jag förvisso krav då jag förväntar mig att hästen ska gå svår klass i framtiden.

Jag vet två hingstar i Sverige så här långt som uppfyller mina krav helt, den ena är Endeños pappa Gorron XV som i mina ögon är den bästa PRE hingsten i Sverige idag med meriter från internationell GP dressyr, han är lite äldre och har visat sin hållbarhet dessutom. Tyvärr går han inte i avel längre, annars hade det inte varit så mycket att fundera över.
Den andre är Endeños morfar Bodeguero XXII som iaf har startat PSG med young rider och visat på bra ridbarhet och hållbarhet. Även han är till åren numera.

Men sen då? Vad är det jag missar? Att unga hingstar inte kan ha resultat från högre klasser är givet, men lite bör de visa ändå. Pepino-Sara tävlar sin Huron som sköter sig bra och han är rekommenderad hingst av spanska förbundet. men för min del går han tyvärr bort pga sin storlek, 178 cm i mankhöjd är på tok för stort för min del. Jag vet inte hur stort han lämnar, hans avkommor är vad jag vet (rätta mig gärna om jag har fel!) fortfarande för unga för att se det. Men blir de i närheten av hans storlek som vuxna får jag ha skylift för att ta mig upp 😉 155-160 i mankhöjd är perfekt för mig.

Så jag har tittat igenom hingstkatalogen. Och slitit mitt hår. Länkar till videofilmer som inte finns är klart irriterande. Visst kan jag söka runt på hemsidor, facebook och söka på youtube, vilket jag även gör för att få se så mycket som möjligt av hingsten utan att behöva resa land och rike runt, men länkar till borttagna youtubevideor imponerar inte och min första tanke är att de ångrat sig och inte har hingsten i avel pga skada eller annat. Nästa länk jag klickade på (inte samma häst kanske jag ska tillägga!) var till en uppfödares hemsida. Den visade sig inte existera. Kanske försöker jag söka reda på om den finns på någon annan adress. Kanske orkar jag inte leka detektiv om en avelshingst som enligt katalogen ska stå till förfogande den här säsongen! Även om det står ett tel nr till hingstägaren i annonsen är det en många mil att köra dit för att bara titta, utöver att det ger ett oseriöst intryck. Vill man inte visa upp sin avelshingst? En juste video och bra bilder gör mycket mer än ägarens intygande om den fantastiska stammen. Att det står priser för 2011 på hemsidan ser inte heller så kul ut.

Och ja, det finns bra hemsidor med bra info också så klart! Men det är deprimerande många som inte är det. Det är ju faktiskt en marknadsföringskanal för hingsten! Det finns fina och bra PRE i Sverige och vi bör absolut avla på de fina hästar som finns, men kanske behövs det lite mer proffsighet i hur man marknadsför sin hingst. Det räcker inte med fin man och flashiga framben, den ska gärna visa sina kvalitéer också.
Visst är alla inte ute efter en supertävlingshäst och alla hingstägare är inte tävlingsintresserade heller. Men varför inte ha ett samarbete med någon duktig ryttare i närheten som kan träna och tävla hingsten en del så den kommer ut, får meriter och faktiskt gör reklam för sig själv och rasen? Och är man inriktad på tex akademiskt är det väl ändå bra att visa upp hästens ridbarhet på video åtminstone? Jag åker gärna och tittar irl på hingstar jag är intresserad av, men jag åker inte 30 mil enkel resa för att öht få se hur en hingst rör sig.

Och nu ska jag gnälla på videor också 😉 En del har bra videor där man ser hästen både framifrån och från sidan i alla gångarter och där ryttaren visar fram rörelserna. Skitbra! Men långtifrån alla. Filmer där den som filmar står i ett hörn, det är dåligt ljus och en sämre mobilkamera så ser man inte så mycket av hästen. Visa UPP er fina hingst ordentligt!

Så, nu ska jag sluta klaga och vara lite konstruktiv också. Det finns jättefina PRE i Sverige och det är roligt. Avla gärna vidare på dem, men tänk lite längre än här och nu. Vackra hästar med bra temperament och hög ridbarhet är det vi förknippar med PRE. Vad jag förstått är målet för spanska avelsföreningen att få fram duktiga sporthästar dessutom, det finns många fina exempel ute på internationella tävlingsbanor redan, låt oss försöka få dit ännu fler! Kan de dessutom vara producerade i Sverige? Varför inte! Det finns duktiga ryttare här, kan man få fina PRE hos duktiga ryttare kan det verkligen bli fantastisk PR för rasen. Där hänger det lite på hingstägare och uppfödare också att tänka på att meritera sina hästar och visa upp dem på tävlingsbanorna.

(Visst kunde man vänta sig att avelsföreningen i Sverige kunde vara jobba aktivt här? Jobba aktivt för att matcha lovande ryttare med dito hästar som uppfödare behöver meritera? Men det är nog en helt annan historia.)

Find this content useful? Share it with your friends!

8 reaktioner på ”Att lyckas hitta en lämplig PRE avelshingst”

 1. Hej!
  Jag håller med om att Gorron är en superhingst. Jag har ett sto efter honom och hon har både gått bra på utställning och har en otrolig ridbarhet. Jag har aldrig suttit på en häst som är så arbetsvillig och trevlig som hon. Jag visste faktiskt inte att han inte går i avel längre.
  Jättespännande det här med att välja hingst, jag för min del har sneglat lite på Doblon -TR, men det är ju en hingst i Spanien. Känns lite krångligt när det finns bra hingstar i Sverige.
  Mvh Marie

  1. Kul att du har ett syskon till Endeño 🙂 Han är samma, han bara VILL jobba och är otroligt lättlärd.
   Doublon har jag också dreglat mycket över! Vilken fantastisk häst! Synd att han inte finns här som sagt, jag är inget avelsess på något vis, men fått höra av folk som vet bättre att det kan bli en chansning när det är ett förstagångssto de gäller. Han var mitt personliga andraval annars. Sett fler snyggingar i Spanien med meriter som finns tillgängliga på fryst med, men så är det ju det där om man vågar chansa? Jag är för dåligt insatt i just de känner jag.

   Men stammen Doblon TR ue Gorron XV skulle ju verkligen inte gå av för hackor!!

   1. Det är kanske så att Gorron lämnar arbetsvilliga avkommor? Innan hon reds in gick hon med mycket som handhäst, helt problemfritt, hon kunde trava och galoppera bredvid. Hon blev aldrig rädd för något, knappt ens när vildsvin rusade ut framför oss. Jag promenerade även mycket med henne innan jag började rida. En gång gick vi förbi en vit plastpåse som låg på skogsvägen. Vad tror du hästen gör?? Går fram och plockar upp den… Samma sak idag när vi rider. Om vi rider förbi en presenning eller plast som flaxar går hon fram och biter i det. Normalt hästbeteende?
    Hon är sju i år så fryst semin från Doblon TR är kanske dumt att chansa på som första gång. I år blir det dessutom ingen betäckning då jag gärna vill satsa mer på ridningen just nu.
    Kul att du har ett syskon!

    1. Låter precis som Endeno, han är orädd, varit med som handhäst och han älskar presenningar 🙂 Om du kollar på hans sida så har jag länkat en video där jag ”miljötränar” förra vintern närhan vilade. Första gången han fick se paraplyer och presenning, hans reaktion var ÅHHH, en hästlekplats! Presenningar är till för att skakas på.. OCh paraplyer att bäras runt med 🙂

     1. Ha-ha! Det är ju exakt som Altiva! Vi var på unghästträning en gång, presenningar ska man dra och slita i, paraplyer ska man sticka in huvudet under och sopsäckar med tomburkar ska man hoppa på…
      Otroligt roligt! ?

 2. Hej ?, som ägare till Bodeguero XXII, har jag varit dålig att marknadsföra honom! Men han är verksam i avel dock endast naturlig betäckning. Varmt välkomna att höra av sig ? ?

 3. Äger en hingst efter Gorron som är avelsvärderad. Hade jätte roligt åt o läsa din 10 idiot kommentarer nör man har hingst. Hysteriskt kul. Jobbar på o komma på bra svar på en av dem som du själv intr hade bra svar på. Selecto glömmer jag ofta bort att han är hingst för han är så himla trevlig. Har gått mest på fribetäckning o lever just nu med ett av sina ston.

Lämna ett svar